Psykoterapeuttina olen myötäelävä, sensitiivinen ja rohkea. Pyrin luomaan turvallisen tilan, jossa asiakas uskaltaa herkistyä kuulemaan, mitä hänen kehossaan ja mielessään tapahtuu.
Kuuleminen voi olla älyllistä, kehollista tai kokemuksellista. Se voi koskea menneisyyttä, nykyisyyttä, ihmisen sisäistä tai ulkoista maailmaa. Yleensä näitä kaikkia. Tutkimme myös terapiasuhteen vuorovaikutusta ja siinä esiin nousevia havaintoja ja tunnelmia.
Asetamme terapialle alustavat tavoitteet ja tutkimme erilaisia lähestymistapoja niiden saavuttamiseen. Mahdollisia lähestymistapoja voi olla esimerkiksi tunnefokusoitu, kehollinen tai mentalisaatiotyöskentely. Tavoitteet ja työtapa elävät läpi terapiaprosessin ja ne voivat myös olla terapian tulos. On tärkeintä, että työskentely on asiakkaan tarpeiden ja rajojen, sekä terapeutin osaamisen ja rajojen mukaista.
Luontainen fokukseni vastaanotolla on tunteissa, tarpeissa ja turvallisen tilan rakentamisessa niille. Mitä vaille ihminen on jäänyt, jää tai jättää itsensä tänä päivänä. Kokeeko hän turvaa. Osaako hän rauhoittaa itsensä tai etsiytyä rauhoittavaan ympäristöön. Milloin yhteys itseen ja toiseen säilyy. Mitä katkoskohdissa tapahtuu. Millaisia suojia ihmisellä on.
Olen myös kiinnostunut kuulemaan terapiavastaanoton ulkopuolisesta elämästä. Millaisia verkostoja ihmisellä on. Miten asiakas asettuu suhteeseen muiden kanssa. Tarvittaessa voimme kutsua vastaanotolle asiakkaan läheisiä ihmisiä tai nauhoittaa asiakkaan vuorovaikutusta läheistensä kanssa.
Vastaanotollani on tilaa myös ilolle, läheisyydelle ja leikkisyydelle sen ollessa ajankohtaista. Myönteisten tunteiden kokeminen voi olla yhtä haavoittuvainen ja tärkeä kokemus kuin hankalien tunteiden kohtaaminen.
Tällä hetkellä otan pääasiassa kehopsykoterapeuttisesta työskentelystä kiinnostuneita asiakkaita. Kehopsykoterapiassa voidaan tutkia edellä mainittujen ohella autonomisen hermoston toimintaa, vireystilaa ja kehon järjestäytymistä, sekä harjoitella kehollisia yhteissäätely- ja itsesäätelykeinoja esimerkiksi hengityksen, liikkeen sekä kosketuksen avulla. Harjoituksilla voidaan pyrkiä esimerkiksi kehotietoisuuden lisäämiseen, turvallisen yhteyden tuomiseen uhkaavien tai sietämättömien tunnekokemusten äärelle, tai sellaisten kokemusten tavoittamiseen, joille ei löydy vielä sanoja. Keholliset keinot voivat toimia myös häpeän sulattamiseen, terapiasuhteen luottamuksen rakentamiseen, vireystilojen muuttamiseen sekä tarpeiden ja rajojen tavoittamiseen.
Psykoterapeuttina minua ohjaa ehdoton hyväksyntä ja kunnioitus asiakasta kohtaan. Lisäksi näen tärkeänä ottaa vastuuta omasta osuudesta vuorovaikutusta. Psykoterapiaprosessin aidoissa kohtaamisissa muutun myös minä.