Häpeän lähteillä I- työpaja (elokuu 2024)

Mitä sait työpajasta henkilökohtaisesti tai ammatillisesti?

-”Työpaja oli mielettömän antoisa ja tärkeä sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Sain voimakkaita ja vaikuttavia kokemuksia yhteissäätelystä ja kosketuksen voimasta, kokemuksen yhteisestä ihmisyydestä, lisää ymmärrystä omaa häpeääni kohtaan (erityisesti sen ilmenemisestä kehossa ja suojausmekanismeista ja niiden "sulattamisesta") sekä juuri sopivan napakan annoksen teoriatietoa. Minulle oli tärkeää ja hyvin merkityksellistä saada olla aidosti oman häpeäni ja prosessini äärellä, eikä niinkään pelkässä ammattilaisen roolissa tai "päästä" käsin teorian tasolla, jolloin ei olisi ollut mitenkään mahdollista saada näin voimakasta ja muutosvoimaista kokemusta.”

-”Opin ymmärtämään itseäni ja omia rajojani ja jatkossa vahvistan niitä edelleen hyväksyvällä sisäisellä katseella. Ammatillisesti vahvistui kokemus ettei kaikkea voi sanoittaa eikä tavoittaa sanoilla.”

-”Ymmärrystä, hyväksyntää, säätelyyn lisää keinoja, yhteenkuuluvuutta.”

-”Rohkeutta inhimilliseen yhteyteen asettumiseen, lisää teoreettista ymmärrystä, innostusta, elävyyttä.”

Palautetta ohjauksesta: Mikä ohjauksessa auttoi tai helpotti sinua itsesi äärelle? Mikä ohjauksessa esti, etäännytti tai vaikeutti sinua?

-”Ohjaus oli yksi parantavimmista elementeistä koko työpajassa, ja minusta ratkaisevan tärkeässä roolissa siinä, että pystyin ja uskalsin olla niin rehellisesti ja rohkeasti auki ja paljaana. Pidin siitä, että turvallisuutta korostettiin; … Erityisen vaikuttunut olen ohjauksesi rehellisyydestä, aitoudesta, elävyydestä ja virtaavuudesta. Mikä voisi sulattaa ja pehmittää osallistujien häpeää ja jännitystä paremmin, kuin se että ohjaaja on aidosti elävä, tunteva ja tunteensa näyttävä ihminen, joka tuo esille oman haavoittuvuutensa ja keskeneräisyytensä ja kohtaa toiset lämmöllä ja hyväksynnällä. Vaikutuin myös siitä, että ohjaajana samanaikaisesti pidit ja kannattelit tilaa todella turvallisesti ja vakaasti JA istuit piirissä muiden rinnalla rehellisenä ja samanvertaisena ihmisenä. Ohjauksessa oli koko päivän läpi hyvin turvallista ja helppo olla, vaikka aihe oli raskas.”

-”Olit Linda mahtava ohjaaja, juuri ainutlaatuinen sinä, tärkeän aiheen kanssa. Se rohkaisee siihen minuakin.”

-”Tykkäsin tosi paljon Lindan tyylistä olla aito, ilmaiseva, tunteva ja samalla myös teoriaan kytkevä, ammatillinen ja hyvällä tavalla rajaava. Tämä helpotti turvallisuutta ja oppimista.”

Häpeän lähteillä: avuttomuus, epävarmuus, ei-tietäminen (kesäkuu 2024)

Mitä sait työpajasta henkilökohtaisesti tai ammatillisesti?

-”Henkilökohtaisesti pääsin kontaktiin avuttomuuden tunteeseen eräässä vaikeassa tilanteessa jossa olen ollut. Irtipäästämistä, kannatelluksitulemista. Ammattilaisena jälleen kerran pykälän verran lisää rohkeutta olla tämänmoinen psykoterapeutti. :) ”

-”Työpaja oli intensiivinen ja lämmin, sain paljon ajateltavaa.”

-”Sain pystyvyyden tunnetta säätelyyn ja rohkeutta tutkia toisen kanssa säätelykeinoja. Sain validaatiota epävarmuuteen mitä toisen auttamiseen liittyy.”

-”Henkilökohtaisesti sain oivalluksia omiin alivireystilojeni kipukohtiin sekä ymmärrystä siihen, miten keskeistä yhteissäätely on ilman sanojakin, miten toisen asettautuminen samalle aaltopituudelle, avuttomuuden ja lamaannuksen äärelle pysähtyminen hyväksyvästi läsnäollen auttoi olon helpottumisessa ja lopulta vireystilan muuttumisessa. Salliminen ja hyväksyminen ilman pakkoa muuttaa olotilaa heti sekä yhteys empaattiseen toiseen kehollisesti oli erittäin arvokasta. Ryhmästä, tilasta ja aivan äärimmäisen empaattisesta, lämpimästä, rohkeasta ja viisaasta ohjaajasta sain valtavasti lämpöä sydämeeni, voimia ja luottamusta itseeni ja elämään. Ammatillisesti jäin pohtimaan kosketusta osana psykoterapiatyötä ja sitä mitä kaikkea sen hyödyntäminen edellyttää psykoterapeutilta ja asiakkaalta sekä millaisia riskejä ja mahdollisuuksia sillä on.”

-”Sain tutkia, mitä tapahtuu ei-tietämisen ja avuttomuuden kokemisen äärellä itsessäni ja suhteessa toiseen. Työpajan aikana opin niistä suojakeinoista ja haasteista, jotka aktivoituvat tyypillisesti itsessäni tarvitsevuuden äärellä, ja että niistä huolimatta on mahdollista kurottaa toista kohden. Sain tarkastella, mitä silloin tapahtuu. Lisäksi sain kokea, miltä tuntuu olla tukemassa toisen matkaa samojen teemojen äärellä. Kokemus kosketti ja avasi näkemään, miten isoista ja haastavista kysymyksistä onkaan kyse. Uskon sen avanneen minua työntekijänä, sain työkaluja ammatilliseen kasvuun ja kehitykseen sekä käytännön työhön.”

-”Työpaja oli minulle merkityksellinen, ja sain sieltä paljon pohdittavaa ja käytännön työkaluja (kuten liikkeet ali- ja ylivireyden säätelyyn). Turvallinen ilmapiiri oli arvokas kokemus, ja sain olla juuri sellainen kuin olen. Käytännön harjoituksia voin soveltaa henkilökohtaisesti ja työssäni. ”

”Sydämellinen kiitos koulutuksesta, joka auttoi kohtaamaan itsessäni sitä puolta, mikä eniten oli vailla kohdatuksi tulemista. Ohjaaja ja ryhmän jäsenet loivat niin turvallisen ilmapiirin, että tämä oli mahdollista. Olin toki itsekin avoin ja rohkea, väkevästi läsnä, mutta ilman Lindan, koulutustilan ja ryhmän jäsenten luomaa myötätuntoista ja hyväksyvää tunnelmaa ei olisi ollut mahdollista saada aikaan sellaista, mikä todella ravitsi minua, ja minkä tulen muistamaan ikuisesti. Kiitos niin paljon ❤️”

”Linda, sinussa on paljon sydämen viisautta, lämpöä ja valoa. Toivon, että mahdollisimman moni saa kohdata juuri sinut ja pääsee osalliseksi koulutuksistasi.”

”Työpaja oli mahtava kokemus ja kiitos, että pääsin mukaan psykoterapeuttiopiskelijana. Oli itselle merkityksellistä kuulla, että pitkään työtä tehneet psykoterapeutit tuntevat myös epävarmuutta, avuttomuutta, häpeää. Saamme tuntea, mitä tunnemme ja olla kesken. Sallivuus jäi päällimmäisenä mieleeni. ”

HÄPEÄN LÄHTEILLÄ: intiimi kuuluminen ja yhteyden kaipuu

PALAUTTEITA 15.3.2024 työpajasta

Mitä sait Häpeän lähteillä- työpajasta henkilökohtaisesti tai ammatillisesti?

-Sain harjoitella oman tarvitsevuuden näyttämistä muille ja sietämään siitä nousevaa häpeää ja syyllisyyttä. Sain paljon myötätuntoa, joka liikutti paljon.

-Korjaavia kokemuksia turvasta, hyväksyvästä katseesta temperamenttiani kohtaan. Häpeän sulattamista. Tämä kaikki auttaa kestämään myös ammatissa toisten häpeää hätääntymättä.

-Mahdollisuuden palata omiin kipupisteisiin

-Erityisesti sain lisää ei-kielellistä, kehollista ymmärrystä itsestäni ja omasta tavastani olla suhteessa muihin sekä rohkeutta ja tukea olla tähän liittyvien kivuliaiden tunteiden äärellä.

-Sain kaipaamiani kokemuksia siitä, että olen ok ja epätäydellisenä täydellinen ja silti säilyttää kunnioittava yhteys muihin. Kokemuksellisuus mahdollisti sen, mitä sanat eivät aiemmin ole kyenneet antamaan. Uskon, että olen nyt paljon taitavampi kriisi- ja kohtaamistyössä, palan halusta päästä kokeilemaan käytännössä oppeja eri konteksteissa. … Ylipäätään, luovuuden, kehollisuuden ja kokeilevuuden sallimisesta olen nyt äärimmäisen inspiroitunut. Uskon todistaneeni kauniita prosesseja myös muissa ihmisissä. Luotan nyt aiempaa enemmän siihen, että tulevaisuudessa, että mielenterveystyö Suomessa kehittyy paikoin kauniiseen, paremmin toimivaan, humaaniin suuntaan.

-Sain omakohtaisen kokemuksen häpeän kokemuksellisesta sekä kehollisesta tunteesta, tämä auttaa minua yksilönä ihmissuhteissani sekä ammatillisessa vuorovaikutussuhteessa.

-Kokemukselliset työpajat ovat mielestäni usein hyödyllisiä ammatillisesti. Mutta ensisijaisesti tulin ihan henkilökohtaisen kiinnostuksen vuoksi. Sain harjoituksessa vahvistuksen siitä, että turvattomuutta herättävässä tilanteessa, voi muistaa tehdyn harjoituksen jättämän muiston turvankokemuksesta omassa kehossa.

-Rohkeutta jakaa häpeää ja olla häpeän äärellä, uskallusta parin kanssa tehtävään keholliseen työskentelyyn.

-Kiitos näistä häpeäpajoista. Ne ovat olleet minulle paikoin raskaita, mutta hyvin antoisia. Tunteiden kirjo on ollut valtava: Nytkin häpeää, pelkoa, ujoutta, surua, iloa, ärtymystä ja paljon lämpöä. Tässä pajassa sain mm. tutkia jännittämistäni sekä rajojani ja niiden kehollista ilmenemistä minussa. Uskaltauduin myös olemaan läsnä voimakkaassa jännityksessäni ryhmän edessä. On ollut kiva huomata, että voin kokea enemmän helppoutta kuin aiemmin, jotain lempeää hyväksyntää ja jaettua inhimillisyyttä minussa kokemuksellisesti vahvistuu.

-En tiedä tuliko se juuri tästä setistä, mutta olen kokenut, ettei häpeää tarvitse niin paljon pelätä ja että siihen voi olla yhteydessä "suorempaa" reittiä, kun pelko ei nouse tielle niin paljon, häpeä häpeästä tai itsekritiikki ei nouse tielle niin paljon. Se tuntuu hyvältä nähdä ryhmä empaattisia, turvallisia ammattilaisia, jotka voivat yhdessä luoda tilan, jossa on mahdollisuus tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on ja että se mikä viriää niin se saisi olla. Häpeä on eristävää ja ryhmä tuo yhteydenkuuluvuuden tunnetta vaikka ollaankin vaikean äärellä sekä konkretisoi sitä, että tätä on muillakin ja se on kivuliasta.

-Henkilökohtaisesti sain äärimmäisen arvokkaan kokemuksen siitä, miten tulin nähdyksi oman häpeällisen tunteeni kanssa ja se tunne ikään kuin suli ja pehmeni pois kokemuksen myötä. Häpeää aiheuttanut tunne muuttui myötätunnoksi ja lämmöksi, mitä en aiemmin tällaisen tunteen kanssa ole kokenut. Ammatillisesti sain innostusta jatkaa siihen suuntaan, mistä olen haaveillutkin: että voisin joskus tehdä työtäni enemmän kehollisesti.

-Sain kosketusta itseeni ja häpeään syvemmin, kehollisemmasta/implisiittisemmästä ytimestä käsin. Kehon kautta ja parin turvallisessa läsnäolossa oivalsin taas jotain oleellista kehityshistoriastani. Tämä syvempi kosketus itseen luo turvaa ja vakautta ammatillisestikin. Erityisen tärkeä kokemus oli se, että oli mahdollista olla turvassa häpeän kanssa.

-Kokemuksia herkästä yhteyden rakentumisesta toiseen ja kohdatuksi tulemisesta ruumiillisen läsnäolon, katseen ja kosketuksen keinoin.

Palautteita Häpeän lähteillä- työpajoista

Mitä sait työpajasta, mikä oli toimivaa?

“Henkilökohtaisesti: viimeisenä tehty harjoitus kosketti, sekä oman kokemuksen näyttämöllistäminen että parin harjoituksessa mukanaolo. Oli syvästi koskettavaa jakaa lähes ilman sanoja yhdessä parin kanssa oma ja toisen kokemus. Myös ammatillisesti antoisa kokemus.”-nimetön

“Työpajan vahva kehollinen ote oli tosi toimivaa, alkuun se jännitti, mutta hyvin nopeasti jännitys suli, kun keho rentoutui. Kehollisuus toteutettiin valtavan turvallisella tavalla, se oli vaikuttavaa. Kehon liikuttaminen silmät kiinni, pienet välihengitykset ja jatkuva tila tehdä, mikä itselle tuntuu parhaimmalta sekä aktiivinen kannustus sen kuuntelemiseen tuntuivat tärkeiltä. Tällaisen aiheen äärellä ollessa lupa toimia omien rajojen sisältä käsin kuvautuu tosi ollennaisena, minusta siitä huolehdittiin työpajassa taitavasti. Yllätyin, miten parin kanssa, jota en ennalta tuntenut, löytyi työpajassa käytettyjen harjoitusten kautta nopeasti luottamus ja turva asettua häpeän tunteeseen ja myös pyytää itselle sellaista (esim. olkapään koskettaminen), mitä siinä hetkessä tarvitsin. “-Katja

“Jaettuja yhteisiä puhuttelevia kokemuksia, olla osallinen ryhmää, jossa on turvallista sekä saada hyväksyntää, yksinäisyys väheni” -nimetön

“Pysähtyminen omien häpeäkokemusten äärelle, siirtyminen kokija-minuuksiin. Onnistuin aiempaa tietoisemmin ja nopeammassa rytmissä siirtymään traumakokemukseen ja sieltä takaisin, kokemus oli tärkeä ja eteenpäinvievä. “-nimetön

“Iso kiitos Häpeän lähteillä työpajasta! Sain siitä paljon! Juuri kehollisuus oli itselleni se oleellinen. Olen ollut käsiteltävän asiani äärellä hyvin pitkään…. ja nyt sipulinydin alkaa olla hahmottunut niin tunteiden, mielikuvien kuin ajatusten tasolla. Nyt sain lisäksi tilaa kehon aistimuksille, tuntemuksille ja miten ne yhdistyy noihin aiempiin. … Aika pitkälle ajattelen niin, että henkilökohtainen häpeä työskentelyni tekee tilaa myös asiakkaan häpeätyöskentelylle. Turva itsessäni, varjossani, kaikessa minussa, luo tilaa myös asiakkaalle kulkea hänen kaikessa olemisessa.” -nimetön

“Tuli selväksi, että keskusteluterapia ei todellakaan tavoita kaikkea” -nimetön

“Kokemuksellista oppimista, tietoa, ymmärrystä. Kokemus jakamisesta ja kannatelluksi tulemisesta parityöskentelyssä, liike + musiikki. Kiitos hienosta ja tärkeästä kurssista! Avasi itsessä paljon ja voin hyödyntää asiakkaidenkin kanssa. Yhteys toiseen ja kannattelun tärkeys ja läsnäolo vahvistui.” -nimetön

“Sain ensimmäisen kokemukseni häpeän kehollisesta työstämisestä. Ja se oli hyvä kokemus. Harjoitukset olivat hyvällä tavalla intensiivisiä, ja tunsin niiden auttavan minua eteenpäin.”-nimetön

“Häpeän kehollinen tutkiminen nosti esiin muita tunteita, joista tietoiseksi tuleminen oli hyödyllistä ja viisauttani lisäävää. Havahduin minussa olevan surun ja haikeuden suureen määrään. Ammatillisia kohtaamisia pohtiessani tulin myös tietoisemmaksi siitä, mitä minuun muiden taholta kohdistuvaa kannan kehossani ja tunteissani ja miten minuun kehollisesti vaikuttaa se, että päivittäin kohtaan monia hyvin vaikeasti oireilevia ihmisiä, joille suhteessaolo on pelottavaa, torjuttavaa tai kivuliasta ja miten itse siltä suojaudun tai yritän suojautua. Tämän tiedostaminen on tärkeää myös oman jaksamiseni ja auttamiskykyisenä, elävänä pysymiseni kannalta. Toimivaa: Turvallisuus, huolehtivaisuus (vastaanotto ja tervetulleeksi osoittaminen), ennakkokirjallisuus, ohjaus, fyysisen hyvinvoinnin mahdollistava tila, sopivassa suhteessa maadoittavaa ja energisoivaa ääntä ja liikettä, ohjaava apu sanoista ja puheesta irti pääsemiseen ja kokemiseen ja kohtaamiseen suuntautumiseen.”-nimetön

PALAUTETTA Ohjauksesta:

“Ohjaus oli kaikkineen vahvan ammattitaitoista ja turvallista. Minua auttoi se, että kaikissa tilanteissa oli aina oman valinnan mahdollisuus ja sitä eksplisiittisesti tuotiin esiin, se paradoksaalisesti vapautti toimimaan omien tarpeiden suuntaisesti ja omista peloista huolimatta.” -Katja

“Vetäjämme rohkeus heittäytyä rohkaisi meitä muitakin. Samoin myötätunto ja asiantuntevuus välittyivät.”-nimetön

“Lempeä, aito, syvällinen ohjaus.” -nimetön

“Linda olit ohjaajana todella taitava, elävä, sensitiivinen ja rohkea. Hieno koulutus ja sun tapa kouluttaa on aivan omaa luokkaansa! Jotain aivan muuta ja siksi taidan tulla uudelleen ja uudelleen sun koulutuksiin. ” -Katariina

“Turvallisen tilan luominen jo alkukirjeestä asti. “ -nimetön

“Oli ihanaa ja turvaa tuovaa se, kun muistutit siitä.., että.. kaikki on arvokasta ja voi tehdä siten kun itsestä tuntuu nyt hyvältä tmv... Niin se antoi juuri tilaa jokaiselle kulkea niin syvälle tai siten, mikä on sillä hetkellä mahdollista. Fyysisyytesi, kehollisuutesi oli rohkaiseva malli kehon ilmaisuvoimalle. Miten se voisikin vapaasti liikkua ja olla ja päästää ääniä, monenlaisia. Se, että herkistyit siinä teoriaosuudessa oli minulle hirmu tärkeää. Se puhutteli minua syvästi. Tulit ihanasti ja aidosti läsnäolevaksi, ettei tarvitse olla erillään tai irrallaan omista tunteista tai tunnelmista, itsesi kokonaisuudesta. Kiitos! “ - nimetön

“Ohjaus oli taitavaa, osallistujia erinomaisesti huomioivaa ja turvallisuutta luovaa. Jo alkukirje loi vahvan yhteyden ja turvallisuuden kokemuksen. Työskentelyssä oli sopiva tahti ja myös upeat puitteet ja fyysinen ympäristö sekä alun rauhoittuminen tukivat hyvällä tavalla päivää. Kiitos siitä, että ohjaus mahdollisti omien pienten valintojen tekemisen.” -nimetön

“Tuntui turvalliselta, että ryhmän kannattelu ei ollut minun varassani tai vastuullani, vaan että ohjaajana tsekkailit, että kaikki ovat ok, ja tarjosit mahdollisuutta olla yhteydessä myös työpajan jälkeen. Sain keskittyä omaan prosessiini ilman liikaa huolta muista. Kiitos kun jaoit myös soittolistan, siihen oli mukava palata.”-nimetön